Workshop Rode Kruis Eerste Hulp aan Baby’s en Kinderen

Workshop Rode Kruis Eerste Hulp aan Baby’s en Kinderen;
Perfect voor de drukbezette, werkende mens en de enigszins onzekere (toekomstige) ouder
door: Marloes van der Singel

Er zijn van die mensen waarbij het ouderschap voorgeprogrammeerd lijkt te zijn. Van die moeders die met drie kinderen, zevenentwintig boodschappentassen en een golden retriever door de stad lopen en dat er dan gemakkelijk en zelfs leuk uit laten zien. Of van die vaders die zo’n zesde zintuig lijken te hebben wanneer hun kind in gevaar is.

.giphy

Ik vrees een beetje dat ik niet een van die mensen ben. Daarnaast heb ik een vrij grote fantasie en de neiging om mij druk te maken over alle mogelijk denkbare rampscenario’s. Toen ik een half jaar geleden een positieve zwangerschapstest in mijn handen had, kreeg ik dus al vrij snel het idee om mij op de komst van ons eerste kindje voor te bereiden door meer te leren over EHBO.

Uiteindelijk kom ik uit bij de workshop EHBO aan baby’s en kinderen van het Rode Kruis. Mijn partner wil ook graag mee en dus meld ik ons beiden aan en lopen we op een woensdagavond een klaslokaal van het RSG in Steenwijk binnen, waar we een warm onthaal krijgen van het dynamische moeder-dochter duo dat de workshop die avond zal verzorgen. rk ehak

Workshop leidster Helma Gielen-Alberts vertelt me een tikkeltje nerveus dat zij zich al zo’n dertig jaar bezig houdt met het geven van uitgebreide cursussen gericht op EHBO, maar dat vanavond de eerste keer is dat ze het in de vorm van deze workshop doet, die slechts drie uur duurt.

Als alle tien deelnemers een plaatsje hebben gezocht in het klaslokaal blijkt al snel dat Helma’s nervositeit nergens voor nodig was want wat volgt is een leerzame, informele avond die vooral door Helma’s heldere uitleg en haar grappige anekdotes tevens erg prettig is. Helma heeft haar dochter Robin meegenomen die haar assisteert en samen met haar moeder op humoristische wijze herinneringen ophaalt aan de vele (echt vele) keren dat er binnen hun gezin eerste hulp noodzakelijk was.

Aan de hand van een duidelijke leidraad loodsen Helma en Robin ons door het informatieve programma waarbij er naast theorie ook meer dan voldoende ruimte is om in de praktijk te oefenen. Zo leggen mijn partner en ik elkaar in de stabiele zijligging, verbinden we elkaar met verschillende soorten verband en oefenen we allebei op een pop wat we moeten doen in het geval van verstikking bij een baby.

Er komen verschillende onderwerpen aan bod. Van een verstuiking tot bewusteloosheid, en van brandwonden tot vergiftiging. Tot slot worden de deelnemers in groepjes verdeeld en krijgen we een casus waarbij wij aan moeten geven wat we in de geschetste situatie moeten doen om eerste hulp te verlenen.

De avond vliegt voorbij en voor ik het weet nemen mijn partner en ik alweer afscheid van Helma en Robin en lopen naar de auto. Hoewel niet alle informatie die we vanavond gekregen hebben nieuw voor ons was heb ik toch zeker veel opgestoken. Maar het belangrijkste is misschien wel dat ik voor mijn gevoel beter voorbereid ben op situaties waarin ik eerste hulp moet verlenen. Laat die baby over een paar maanden maar komen!

Tip: In iTunes of Google Play Store kan je de gratis EHBO-app van het Rode Kruis downloaden. Zo heb je altijd alle EHBO-kennis op zak!

fotocollage ehak rk

Een reactie plaatsen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s