Verhuis doos

Ik ga verhuizen. Omdat mijn huis te duur is geworden, de belastingdienst mij kaal plukt en ik zo weinig overhoud in de maand dat ik gebruik zou mogen maken van de voedselbank, ga ik antikraak wonen in een geweldig huis in Akkrum.

Misschien een gekke beslissing voor iemand die van structuur en vastigheid houdt en die zich hecht aan haar woonruimte, maar ach it’s never too late to change. Uiteraard vind ik mezelf nu een enorm onafhankelijk en moderne alleenstaande vrouw.

Euforisch ga ik aan de slag en heb ik verhuisdozen geregeld, van de praxis. Met Manu Chao uit de speakers pak ik de eerste doos erbij, om hem in elkaar te vouwen. Maar al gauw wordt het me weer pijnlijk duidelijk dat ik het ruimtelijk inzicht heb van een mongoloïde mol. Ik pak het strategisch aan en bekijk mijn kartonnen vijand eerst van alle kanten, probeer mijn logisch verstand te gebruiken en vouw flappen alle kanten op.

Als het kreng niet op magische wijze vanzelf in elkaar vouwt, tuur ik met diepe denkrimpels naar de compleet onbegrijpelijke ‘gebruiksaanwijzing’ op de zijkant van de doos. Ik probeer de aanwijzingen te volgen, scheur stukken karton af en merk dat mijn opgewekte stemming langzaam begint om te slaan in bittere wanhoop. Manu Chao begint inmiddels zenuwslopend te werken in plaats van opbeurend en ik mompel vervloekingen terwijl ik verder worstel. Ik kan toch verdorie wel een verhuisdoos in elkaar zetten. The war is on!

Twintig minuten en tientallen vruchteloze pogingen later blijk ik dat verdorie niet te kunnen, want je hebt er kennelijk hogere wiskunde voor nodig, en dus zoek ik mijn heil op het internet. Er zijn vast andere arme zielen zoals ik die tegen ditzelfde probleem aan zijn gelopen.

Op YouTube aangekomen blijkt dat kennelijk voornamelijk mannen zich met dozen bezighouden. Er zijn diverse filmpjes beschikbaar van mannen in kaki broeken met zakken op de zijkant, die moeiteloos een in elkaar gevouwen verhuisdoos produceren. Maar mijn vervloekte praxis doos zit er niet tussen dus ik ben nog steeds op mezelf aangewezen.

Even overweeg ik om aan te bellen bij mijn buurman, die ongetwijfeld met een biertje in zijn hand, en één oog op de tv, die k*t doos in elkaar flapt, maar dat gaat me toch echt te ver en ik ben nog niet bereid om de nederlaag te accepteren. Ik sta stampvoetend in mijn, met gescheurde stukken karton bedekte, woonkamer en schiet in een gierende lach die tevens angstvallig dicht bij een enorme jankbui zit. Er is weinig over van die geëmancipeerde, happy single van inmiddels drie kwartier geleden.

Net wanneer ik op het punt sta deze oorlog te verliezen, en dan maar gewoon niet te verhuizen, voel ik een enorme agressie in mezelf opkomen en ik besluit me met alles wat ik heb in de strijd te gooien. Ik beuk en grom, gebruik zowel handen als voeten, mijn katten vluchten naar buiten, mijn handen bloeden en met een laatste oerkreet dwing ik de doos eindelijk in de gewenste vorm. In de drie jaar dat ik hier woon heb ik nog nooit zoveel kabaal gemaakt.

De overwinning brengt een bijna spirituele openbaring waarin ik me realiseer dat ik met deze doos net zo omga als met het leven, veel te voorzichtig en bang om iets kapot te maken of mezelf pijn te doen. Trots en tevreden sta ik naar mijn ,enigszins gehavende, maar duidelijk correct in elkaar gezette verhuisdoos te kijken. Tijdens deze veldslag had ik me voorgenomen om zelf een filmpje te maken, speciaal voor andere ruimtelijk inzicht gehandicapte, praxis verhuisdozenslachtoffers, maar ik besluit daar van af te zien. Soms moet je gewoon op jezelf vertrouwen en de strijd aan gaan. One box down, a lot more to go!

2 reacties

 1. Branko Collin schreef:

  “Soms moet je gewoon op jezelf vertrouwen en de strijd aan gaan.”

  Aaaaargh! Gelukkig kwam ik er zelf al heel snel achter dat de twee verschillende stripjes op de doos niet bedoeld waren om twee heel verschillende dozen op te leveren, maar achter elkaar gelezen moesten worden.

  Like

 2. Paola Den Outer schreef:

  Ja toen verhuisden was ik chef lege dozen. Manlief aan het werk en ik werkloos thuis, nou ja, werkloos! Ik heb wel ontdekt dat verhuisdozen van een verhuisbedrijf beter werken; die zijn al eens gebruikt en vouwen een stuk beter 😝

  Like

Een reactie plaatsen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s